Sunday, 25 August 2013

KELAS PENGAJIAN AL-QURAN

TEKS : Firdaos Bin Mohd Rawi

Gambar : Google

بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Apa khabar semua? Semoga semua sihat dan sentiasa berada di dalam keadaan yang gembira hendaknya. Hari ini saya ingin berkongsi mengenai kelas pengajian al-Quran yang telahpun bermula pada bulan 1 2013 yang lepas. 

Alhamdulillah segala perancangan dapat dilaksanakan dengan baik. Ana bersama seorang rakan lagi al-Fadhil Ustaz Abdul Ghani Qamari telah memulakan langkah dengan menyewa kedai di Taman Bendahara Kuala Selangor. Bekerjasama dengan rangkaian al-Baghdadi kami berjaya membuka cawangan di Taman Bendahara.

Kelas al-Quran ini dibuka tidak lain dan tidak bukan adalah bagi memberikan peluang kepada masyarakat bagi memperbaiki bacaan al-Quran. Bacaan diajar secara Talaqqi Musyafahah iaitu mendengar bacaan daripada guru yang mengajar. Ini merupakan kaedah untuk belajar membaca al-Quran sebagaimana Nabi s.a.w mengambil bacaan secara musyafahah daripada Malaikat Jibril as dan begitu juga para sahabat baginda seterusnya kepada ganerasi-ganerasi selepas mereka.

Guru yang mengajar mempunyai sanad al-Quran bagi membantu masyarakat memperbaiki bacaan dengan secara terperinci dan betul.


 Semoga usaha ini mendapat keredhaan daripada Allah s.w.t hendaknya.

Sekian , Wasalam.

Firdaos mohd rawi

No comments:

Post a Comment