Teks : Firdaos Mohd Rawi
Sedar tak sedar bulan Rejab akhirnya tiba. Tiba sahaja bulan Rejab, kita dah mula sedar akan hampirnya bulan Ramadan.
Waktu ini kita mula berdoa, "Ya Allah berkatilah kami dalam bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadan."
Bulan Rejab ini adalah bulan haram. Walaupun masyarakat Arab yang jahil ketika itu hidup dalam keadaan yang gelap, tiba sahaja bulan Rejab mereka akan muliakan. Mereka muliakan dengan mengharamkan sebarang peperangan.
Islam juga memuliakan bulan ini. Dan banyak peristiwa yang berlaku dalam bulan Rejab.
Israk Mikraj, hijrah, pembebasan baitul maqdis dan banyak lagi.
Apa yang boleh dilakukan dalam bulan ini adalah meningkatkan amalan.
Embroidery Kebaya showcases timeless elegance through intricate embroidery details that elevate its classic design. Crafted with precision, this kebaya combines traditional artistry with modern sophistication, making it perfect for weddings, cultural events, and formal occasions. Its delicate patterns add a touch of grace and luxury to any look.
ReplyDelete