Wednesday, 31 December 2014

Insya Allah

Teks : Firdaos Mohd Rawi

Gambar : Laptopبسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Akhir tahun lepas kelas tahsin al-Quran di pusat pengajian al-Quran, kami telah sampai pada ayat ke 24 daripada surah al-Kahfi. Ketika ayat yang menceritakan mengenai pemuda a-Kahfi dipertengahan cerita Allah swt telah memberi teguran kepada Nabi saw. Apakah teguran tersebut?

Pada awal surah al-Kahfi diceritakan mengenai 3 persoalan yang telah ditanya kepada Nabi saw. 
1- Mengenai roh.
2- Mengenai pemuda ashabulkahfi.
3- Mengenai Iskandar Zulkarnain

Apabila Nabi saw mendapat soalan daripada kaum musyrikin ketika itu, baginda memberitahu bahawa esok hari baginda akan memberikan jawapan. Ketika menuggu Malaikat utusan wahyu Jibril alaihissalam pada malam hari ternyata Malaikat Jibril tidak datang.

Baginda menunggu sehingga 15 hari. Ayat 23 dan 24Allah swt mengajar baginda sekiranya ingin melakukan sesuatu, atau berjanji sesuatu hal maka perlu dilapik dengan InyaAllah( dengan izin Allah swt ).

Segalanya ditentukan oleh Allah swt. Kita usaha tetapi segalanya dengan izin Allah swt jua. Jadi apa yang akan kita buat, janji dan perancangan akan datang kita perlu sertai dengan izin Allah swt.

Dengan erti kata lain janganlah apabila menghadapi sesuatu urusan memberikan kata pasti akan dipenuhi esok sebab apa yang terjadi esok bukan atas genggaman tangan kita. Setiap yang kita rancang terdapat rancangan yang lebih hebat dan kuat iaitu perancangan Allah swt.

Perlulah dialas segala janji itu dengan Insya Allah. Dan Allah swt memperingatkan Nabi saw agar ketika lupa maka ingatlah Allah swt kerana ia lupa merupakan kelemahan kita sebagai seorang manusia. 

Memang kita kerap lupa dan terlalai. Ia bukan disengajakan. Itulah kelemahan manusia maka perlu mengingati Allah swt agar kita diberikan jalan petunjuk.

Kelebihan Mempelajari Al-quran

No comments:

Post a Comment