Thursday, 5 December 2013

BERAKHIRNYA KEM TAHFIZ DAN PEMANTAPAN FARDHU AIN 2013

TEKS : Firdaos Bin Mohd Rawi

Gambar : HP Lenovo

Kem Tahfiz Dan Pemantapan Fardhu Ain 2013

Kem Tahfiz Dan Pemantapan Fardhu Ain 2013


Alhamdulillah harini berakhirnya Kem Tahfiz & Pemantapan Fardhu Ain 2013 di Masjid al-Barokah Assam Jawa.

Sepanjang majlis penutupan ini ia diserikan dengan bacaan Surah Al-Waqiah dan Surah Al-Mulk oleh peserta kem yang terpilih. Dua orang terpilih untuk memperdengarkan bacaan. Kagum  melihat kegigihan beliau membaca. Walaupun bacaan tidak 100% tepat terutama dari sudut ikhfak dan sebagainya, namun dalam masa 2 minggu dapat menghafal Surah Al-Waqiah atau Surah Al-Mulk merupakan satu bonus dalam kehidupan.

Pendekatan dan kaedah penghafalan yang didedahkan dan kesungguhan yang hadir dari dalam diri pasti akan membuahkan hasil yang baik. Guru hanya boleh membimbing dan menunjukkan jalan namun empunya diri yang menentukan hasil yang diharapkan.

Selain itu suasana menghafal juga penting. Agak sukar jika menghafal secara sendirian tanpa bimbingan guru. Mungkin untuk menghabiskan hafalan mengambil masa yang agak panjang.

Begitu juga dalam usia yang muda merupakan usia yang sangat sesuai untuk menghafal. Bak pepatah arab mengatakan mengajar anak kecil seperti mengukir di atas batu. Sukar untuk hilang dan akan kekal lama di dalam hati.

Dua surah ini, antara dua surah yang dipilih kerana  kelebihan yang terkandung di dalamnya. Surah al-Waqiah menghindarkan kefakiran dan Surah al-Mulk pembela yang tak terkalah di alam kubur.
Tahniah kepada peserta-peserta yang hadir. Dalam masa dua minggu sedikit sebanyak memberikan kebaikan kepada kita semua insyaAllah. Berada di dalam Masjid dan berniat iktikaf pasti mendapat keberkatan dan rahmat daripada Allah swt.

Doa Dhuha juga dapat dihafaz dengan baik beserta dengan maknanya. Banyak kelebihan daripada doa ini.

Semoga program seperti ini ( KEM TAHFIZ DAN PEMANTAPAN FARDHU AIN ) dapat diteruskan. Kerjasama daripada mereka yang terlibat dalam menjayakan kem ini pasti mendapat rahmat daripada Allah swt.

Bagi mereka yang telah berjaya menghafaz teruskan usaha mengulanginya selalu. Al-Quran jika tidak diulang akan hilang dari hati. Alangkah indahnya hidup sebagai seorang Ahli Quran. Semoga kita semua tergolong di dalam golongan Ahli Quran. Amin.No comments:

Post a Comment